Hallo muziekliefhebbers, operafans, … vanavond gaat De Toverfluit in première in het Theatrium in Mechelen. De 3 voorstellingen zijn zo goed als uitverkocht, maar als je snel bent kan je nog een plaatsje bemachtigen, of je kan ook in je luie zetel mijn kort verslag lezen en er spijt van krijgen dat je er niet bij was 😉. 

Anekdote, 30 april 2011

Bijna dag op dag 5 jaar geleden regisseerde Hugo Segers De Toverfluit in Bozar in Brussel. Ik stond geboekt voor de belichting van het stuk. 20 Min voordat de voorstelling begon crashte de lichttafel inclusief het backup-gedeelte. De zaal zat tot de nok vol. Er werd aangekondigd dat door een technisch defect de voorstelling later zou beginnen. Hugo, van nature uit een zeer rustig mens, zei tegen me : “Els, ik ga de regiekamer verlaten, ik heb lucht nodig, kan je dit zo snel mogelijk oplossen, ik kan het even niet meer aanzien.” Het zweet stond op zijn voorhoofd en vol stress verliet hij de regiekamer.

image

Ik heb de lichttechnieker, die diezelfde avond permanentie deed voor 3 zalen, opgeroepen. Niet veel later was hij daar, maar kondigde aan dat hij de lichttafel niet echt kende want dat hij geluidstechnieker was. Dat was nu net niet wat ik wilde horen. 😱 

Gelukkig bleef mijn stagiaire Roeland Kussé ijzig kalm. We zijn met z’n tweeën in de handleiding van de tafel gevlogen, 300 pagina’s doorkruist op enkele minuten tijd, we hebben mijn nota’s erbij genomen (gelukkig had ik wel wat opgeschreven bij de programmatie), de tafel gereset en alles terug gepatcht. Alle lichtstanden zo goed als mogelijk gereconstrueerd en om 20u10 is de show begonnen.

Ik denk dat dit één van de meest memorabele momenten is tot nu toe die ik als lichtoperator heb meegemaakt. Hugo en ik spreken er nog vaak over. En nu we in Mechelen dezelfde opera doen is dit verhaal natuurlijk terug naar boven gekomen.

Vandaag, 29 april 2016

Diegenen die mijn blog de afgelopen weken gevolgd hebben, weten dat ik tijdens mijn hEL(s)week de nacht van donderdag op vrijdag moest doorwerken (zie mijn foto hieronder). Dat was één van de basisregels die Bertrand Larssen voorschrijft om HELWEEK te doen.

Hier de link naar mijn hEL(s)week dag 4 en nacht 4.1

image

Die beruchte nacht heb ik mij volledig gesmeten op mijn lichtplan van de Toverfluit. Ik had reeds de basis getekend, maar moest er nog wel wat aan finetunen en uiteraard mijn lichttafel programmeren.

Vandaag mag het resultaat er zijn. 
We gaan in Première ! 😀

Als lichttechnieker heb je soms hele rare werktijden. Daarom is het belangrijk dat ik mijn conditie en gezondheid nauwlettend in het oog hou.

Mijn ochtendtraining vandaag is een intervaltraining van 1u. Afzien dus maar het is RUNNING WEATHER ☔️❄️ en er zit veel zuurstof in de lucht.

image

Ik drop hier mijn muziekkeuze van de training : The Last Shadow Puppets met Alex Turner (leadzanger van Arctic Monkeys) en Miles Kane (zanger van the Rascals). Check out !

image

Nog een gezond ontbijt (havermout, gemalen lijnzaad en Gojibessen) en we kunnen er weer stevig tegenaan.

image

Gisteren hadden we de Generale Repetitie en die zat al héél goed.

De Toverfluit

Die Zauberflöte (Nederlands: De toverfluit) is een ‘Singspiel’ in twee bedrijven van Wolfgang Amadeus Mozart naar een libretto van de vrije theaterproducent Emanuel Schikaneder. Het behoort tot de bekendste en vaakst opgevoerde opera’s uit het repertoire. De première vond plaats op 30 september 1791 in Wenen.

Prins Tamino gaat voor de Koningin van de Nacht op zoek naar haar dochter Pamina, die door priester Sarastro gevangen wordt gehouden. De Koningin van de Nacht draagt Papageno op om Tamino te vergezellen. Tamino krijgt een toverfluit mee, Papageno een klokkenspel. Als Pamina gevonden wordt, blijkt Sarastro haar gevangen te houden om haar te bevrijden uit de macht van haar overheersende moeder.

Repetities en opbouw

image

Regisseur Hugo Segers, koormanager bij De Munt, schotelt je in geen geval een klassieke uitvoering van De Toverfluit voor. In zijn versie droomt prins Tamino van games nadat die in slaap valt achter z’n laptop, terwijl Mozart erdoor walst.

image

Dirigent en leiding, Tom Van den Eynde, artistiek-pedagogisch directeur verbonden aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans te Mechelen.

image

En onze topcast met o.a. Iris Luypaers, Gijs Van Der Linden, Kris Belligh, Denzil Delaere, Wilfried Van den Brande, …

image

Dit is mijn werkplek voor vanavond

image

De Toverfluit is een zeer toegankelijke opera. Het is grappig, ontroerend, drama, romantiek,…

image

Ook mensen die nog nooit eerder naar de opera zijn gegaan, zullen De Toverfluit begrijpen en erdoor ontroerd worden. Het gaat ook over mensen die op zoek gaan naar zichzelf, over liefde.

Tickets voor Mechelen te koop via deze link
Tickets voor Leuven te koop via deze link

Light up your Life!
Els

mijn website : www.lightupyourlife.be